Забележителности

Природни, културни и исторически забележителности в Сапарева баня и региона

  • Седемте рилски езера Седемте рилски езераСедемте рилски езера се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са с надморска височина между 2095-2535 метра . Това са езера с ледников произход и са разположени стъпаловидно, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са се образували малки водоскоци и водопади. Всяко от имената ... още »
  • Овчарченски водопад Овчарченски водопад   Описание Водопадът “Горица” е най-високия (39 метра) от 7 водопада на река Горица. Реката извира от връх Кабул, намиращ се в Национален парк Рила. Името й идва от една легенда. По турско време в селото живеела една красива девойка на име Горица, която местният бей харесал. Изплашено за себе си, момичето побягнало към планината. Вече на ... още »
  • Резерват Скакавица и водопад Скакавица Резерват Скакавица и водопад Скакавица Описание Резерват “Скакавица” е един от най-малките на територията на България и обявен за такъв през 1968. Разположен е в северната част на Национален парк Рила. Площта му е близо 70 хектара и е на 1850 и 2050 м надморска височина. На територията на резервата се намира най-високият водопад в планина Рила – Скакавица. Той е типично ... още »
  • Ресиловски манастир Покров на Пресвета Богородица Ресиловски манастир Покров на Пресвета Богородица Описание Ресиловският манастир “Покров на Пресвета Богородица” е  построен през 1927 година от богата вдовица на загинал моряк. Той е един от малкото действащи женски манастири в България, който може да бъде посетен по всяко време. През 1995 г. манастирът е обновен и тогава са построени днешните внушителни жилищни сгради. Състои от църква, жилищни и стопански сгради, заобиколени ... още »
  • Гейзера ГейзераГейзерът в Сапарева баня е изригнал при сондаж между планината и котловината при хидрологични проучвания на 73 м дълбочина през далечната 1957 година. Минералната вода извира естествено на височина 18  м.  като температурата й е 103°, което го прави най – горещият в континетална Европа (с няколко градуса повече от италианските Софиони и Джуржитела). още »
  • Църквата Свети Никола – Сапарева баня Църквата Свети Никола - Сапарева баня Описание Църквата е построена през 12 – 13 век. Според местни източници от края на 19 в. в археологическия музей в гр.София бил изпратен един престолен камък от светия олтар на църквата, на който проф.Р.Христов разчел надпис с годината – 1160 г. Смята се, че “Свети Никола” е била обикновен параклис или гробница до някой голям храм, ... още »