Туристически маршрути


Описание

От Сапарева баня тръгват някои от най-привлекателните планински маршрути – към Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Рилския манастир и Боровец.

*Сапарева баня - с. Овчарци - Очаренски водопад - времетраене 1.3 часа
*Сапарева баня - паметника на Бончук - село Яребковица
*Сапарева баня – Паничище – хижа Рилски езера - Седемте рилски езера

С кола до самата хижа "Седемте рилски езера" не можете да стигнете – защитена територия и движението на МПС е забранено. С автомобил може да стигнете само до лифта до Паничище, а ако не ви се ходи пеша, оттам нагоре с него.
Долната станция на двуседалковата въжена линия „Рилски езера” е на 4 км от Паничище.  В района на долната лифтена станция има платен паркинг.
С лифта до хижата стигате за по-малко от 20 минути, като преодолявате разстояние от над два километра и денивилация от шестстотин метра. През по-голямата част от пътуването ви с лифта ще сте сред вековна гора от борове и мури, а в горната му част ще се насладите на прекрасни гледки в Национален парк Рила, особено на изток към Мальовишкия дял на планината. Горната станция на лифта се намира на около сто метра от хижа Рилски езера.

До хижа Рилски езера туристите се изкачват пеш, откъм Паничище, като за това има три основни маршрута – директно от хижа Пионерска или през хижите Скакавица и Ловна.

Най-традиционното и най-директно изкачване към хижата през лятото е по червената маркировка, която започва вдясно на стотина метра след разклона над хижа Пионерска към лифта. През гората тя се изкачва до местността Долно разтоварище, след което на разклон Кюмюрджийска пътека се отделя отново от черния път и по живописна пътека през гората излиза напряко към откритите части на Националния парк в близост до хижата. По целия маршрут следвайте червената маркировка и табелките за хижа Рилски езера. Този маршрут отнема от час и половина до два. През зимата изкачването пеша до хижата отнема около два часа и половина до три, като при дълбок сняг не се минава по преките пътеки през гората, а се следва утъпката следа на снегоходните машини по широкия път.

Другият маршрут за изкачване до хижа Рилски езера е през хижа Ловна. От хижа Пионерска се продължава по асфалтовия път край долната станция на седалковия лифт, като след него се следват табелите за хижа Ловна. От поляната при нея пътеката се изкачва стръмно през гората и излиза в местността Горно разтоварище на основния черен път към хижата, по който нагоре се стига до нея. За този маршрут трябва да си предвидите около два часа.

Най-живописният пешеходен маршрут до хижа Рилски езера е през резервата "Скакавица" и Скакавишкия водопад. За целта на около километър преди хижа Пионерска се хваща по тясно асфалтово отклонение в дясно. По него с автомобил може да се стигне до местността Зелени преслап. Оттам нататък следвайки маркировката отначало по черен път през гората, а след това по пътека вдясно през гората се достига до хижа Скакавица за около час. Оттам пресичайки реката и след това по червената маркировка нагоре се излиза над горския пояс и за още около час се стига до хижа Рилски езера. Ако се тръгне по червената маркировка, за два и половина часа ще се стигне направо при третото езеро Бъбрека и по-нататък до хижа „Иван Вазов“.

Водопадът е на 20мин встрани от пътеката и от хижа „Скакавица“.

Трябва да имате предвид, че през зимата директният път между хижа Скакавица и хижа Рилски езера не е подходящ, тъй като има сериозна лавинна опасност. При зимни условия от хижа Скакавица се следва синята маркировка към хижа Ловна, която пресича основният маршрут между хижа Пионерска и хижа Рилски езера в местността Долно разтоварище.

 

*Хижа "Пионерска", откъдето тръгва лифтът, е разположена в местността Голямото селище в края на курорта Паничище.  Оттам до природния феномен Обесения камък се стига за 1,30 ч.
*Хижа "Рибни езера" е между Горното и Долното Рибно езеро.  За 45 минути можете да сте до Смрадливото езеро, което е най-голямото високопланинско езеро на Балканския полуостров. Връх Йосифица е на 1,15 ч, Мраморец - 1,30 ч. Пеша до Рилския манастир се стига за малко повече от 5 часа.
*Хижа "7-те езера" се намира на брега на Шестото (Рибното) езеро.  Оттук до вр. Хайдута се стига за 45 минути, до х. "Рилски езера" разстоянието е същото. Езерният връх, от който се виждат всичките седем езера, е на час и половина.
*Хижа "Иван Вазов" се намира в Северозападния дял на Рила в местността Голяма Мокрица. На около час път от нея са Черното езеро, Отовишки връх, вр. Скалица, Вазов връх. До хижа "Мальовица" се стига за около 5,30 ч .

*Хижа "Ловна" е в м. Пърляко, на левия бряг на р. Джерман. Разстоянието от нея до х. "Пионерска" е 1 час. И оттам можете да стигнете до природния феномен Обесения камък, но за 1,45 ч.

*Говедарци (през хижа Вада) - хижа Рилски езера

*хижа Мальовица - хижа Рилски езера

*хижа Иван Вазов - хижа Рилски езера

*Рилския манастир - хижа Рилски езера


Последните 4 маршрута са по-сериозни преходи и изискват значително по-добро познаване на планата, опит в преходите и подходяща екипировка. Ако не тръгвате с обучен планински водач, постарайте се да имате в групата човек, който вече е ходил по тези маршрути или поне ги разучете от пътеводители, карти и пр.

От село Говедарци до хижа Вада може да стигнете с автомобил по асфалтов път, който обаче не е в никак добро състояние. От хижа Вада по маркирана пътека с табелки и маркировка за около три часа можете да се изкачите до Долното езеро (най-ниско разположеното от Седемте рилски езера), а оттам за около половин час и до хижа Рилски езера.

От района на ЦПШ Мальовица вариантите за придвижване до хижа Рилски езера са два – надолу по маркировката до хижа Вада за около два часа и оттам по гореописания маршрут, или нагоре през хижа Мальовица, до билото зад едноименния връх и оттам по билото до района над циркуса на Седемте рилски езера, където пътеката от Мальовица се събира с пътеките от хижа Иван Вазов и откъм Рилския манастир. Този маршрут откъм Мальовица отнема около 7 часа. Поне толкова са необходими и при стръмното изкачване откъм Рилския манастир. Поне 3 часа трябва да си предвидите и идвайки откъм хижа Иван Вазов.

х.Ловна – х.Седемте езера - х.Рилски езера – х.Пионерска - вретраене 4.3 часа

 1.  Долна станция на лифта – х.Ловна 1650 м.н.в.
     От х.Пионерска тръгвате по пътя за лифта и го подминавате . Продължавате по пътя още 10-15 минути и гледате за маркировка от дясната страна, която влиза в гората . След около 30 минути по маркировката и приятна разходка стигате до хижа Ловна.
   2. х.Ловна 1650 м.н.в.  –  х. Седемте езера 2150 м.н.в.
       Следват 2 часа изкачване до хижа  х. Седемте езера /Старата хижа/.
   3. х. Седемте езера – х.Рилски езера
       40 минутна разходка във високо планински терен.
   4. х.Рилски езера 2100 м..н.в.  – х. Пионерска 1600 м.н.в.
     
м.Зелени преслап – х.Скакавица - Скакавишки водопад – х.Рилски езера - м.Зелени преслап - времетраене 4.5 часа

Приятен еднодневен преход без ползването на лифт , за хора решили да походят един цял ден в планината. Скакавишкият дял е много красиво място в Рила , а и пътят до х.Рилски езера е приятен и ненатоварващ.


х.Рилски езера – обиколка на 7-те Рилски езера – х.Рилски езера -времетраене 4 часа


м.Зелени преслап – х.Скакавица / Скакавишки водопад – х. Рилски езера / нощувка / – х. 7-те езера – обиколка на Седемте Рилски езера - х.Ловна - х. Пионерска

Първи ден  -  4 часа преход
местност Зелени преслап – х.Скакавица / Скакавишки водопад – х. Рилски  езера /нощувка/
Втори ден – 5 часа преход
Рилски  езера – х. 7-те езера – обиколка на Седемте Рилски езера  - х.Ловна - х. Пионерска
Това е един добър двудневен маршрут. Посещават се и резерват“Скакавица“ и хижа“Скакавица“, а втория ден се минава и през хижа “Ловна“ 1600 м.н.в.  - това е слабо посещавана и много приятна хижа под 7-те Рилски езера.
 

х.Ловна – х.7-те езера/ нощувка / - х.Скакавица / Скакавишки водопад – м.Зелени преслап

 Първи ден  - 3-4 часа преход
х.Пионерска – х.Ловна – х.7-те езера
Първият ден е за отбелязване само прехода от х.Ловна до х.7-те езера,защото изкачването,което е коло 1.30 -1.50 часа,може да се окаже изпитание за по-неподготвените.
Втори ден – 4 часа преход
х.7-те езера – х Рилски езера - х.Скакавица / Скакавишки водопад – м.Зелени преслап
Много приятен маршрут за ходене,особено от х.Рилски езера до х.Скакавица.

х.Рилски езера – х.Иван Вазов / нощувка /– Рилски Манастир

Първи ден – 4 часа преход
х.Рилски езера – х.Иван Вазов 2300 м.н.в
Изходният пункт е х.Рилски езера, като се минава през 7-те Рилски езера по лятната маркировка и се стига до Раздела. Това е мястото, където основната пътека от Езерата се разклонява за х.Иван Вазов, за Мальовица и за Рилски Манастир. След Раздела имате 1-1.30 часа до х.Иван Вазов. Ако не сте много изморени и имате желание, може да отидете до яз.Калин или поне до яз.Кара гьол,които са на около час от х.Иван Вазов.
Втори ден – 6 часа преход
х.Иван Вазов – Рилски Манастир
Вторият ден на този преход е с по-сериозно натоварване.Времетраене около 3-4 часа.
 

х.Рилски езера – х.Иван Вазов / нощувка /– село Бистрица / Дупница

Първи ден – 4 часа преход
х.Рилски езера – х.Иван Вазов 2300 м.н.в
Изходният пункт е х.Рилски езера , като се минава през 7-те Рилски езера по лятната маркировка и се стига до Раздела .Това е мястото , където основната пътека от Езерата се разклонява за х.Иван Вазов , за Мальовица и за Рилски Манастир. След Раздела имате 1-1.30 часа по Пазар дере до х.Иван Вазов. Ако не сте много изморени и имате желание , може да отидете до яз.Калин или поне до яз.Кара гьол,които са на около час от х.Иван Вазов.
Втори ден – 6 часа преход
х.Иван Вазов – село Бистрица / Дупница
Дели на 3 части – Тиха Бистрица – в Гората – по Пътя.
Като тръгнете от х.Иван Вазов и навлизате в дефилето на река Бистрица, т.нар. Тиха Бистрица.
След Тиха Бистрица навлизате в гората, пътеката е ясна . За отбелязване е само една “каменна лавина“ , по която вървите върху огромни паднали скали или можете да я заобиколите, като пресечете реката и после пак се върнете на пътеката. Има и още едно препятствие, паднала снежна лавина, която е повалила много дървета на пътеката и преминаването им ще Ви отнеме 10-15 минути!
Така стигаме до местноста “Самоковището“, където пътеката тръгва вече по пътя!
Следва 1.30 часа ходене по каменист път за дърводоби,който стига до село Бистрица,на 3 км.от град Дупница.
 

х.Рилски езера – х.Иван Вазов / нощувка /– х Мальовица

 Първи ден - 4 часа преход
х.Рилски езера - х.Иван Вазов 2300 м.н.в
Втори ден - 6 часа преход
х.Иван Вазов - х. Мальовица
 

х.Ловна – х.7-те езера/ нощувка /- Урдини езера – х.Иван Вазов / нощувка / - село Бистрица/Дупница

Първи ден  - 3 часа преход
х.Пионерска – х.Ловна – х.7-те езера
Втори ден – 6 часа преход
х.7-те езера – връх Харамията – езеро Горен Ченак – Урдини езера – х.Иван Вазов
Това е маршрут по зимния път за х.Иван Вазов . След 3-то езеро / Трилистника/ се хваща маркировката , която върви за връх Харамията. Зад върха има езеро , което местните наричат Горен Ченак . Пътеката върви нагоре до Зелени рид , от там се открива гледка към Мальовишкия дял и към Урдини езера. Слиза се до Урдини езера и се минава през 3 от 5-те Урдини езера, след това се качва на билото и се хваща пътеката от Мальовица до х.Иван Вазов.
Трети ден – 6 часа преход
х.Иван Вазов - село Бистрица/Дупница
От х.Иван Вазов навлизате в дефилето на река Бистрица,т.нар.Тиха Бистрица. Според мнозина Тиха Бистрица е едно от най-красивите места в България.
След Тиха Бистрица навлизате в гората,пътеката е ясна. За отбелязване е само една “каменна лавина“, по която вървите върху огромни паднали скали или можете да я заобиколите , като пресечете реката и после пак се върнете на пътеката . Има и още едно предпядствие , паднала снежна лавина,която е повалила много дървета на пътеката и преминаването им ще Ви отнеме 10-15 минути.
Така стигаме до местноста “ Самоковището“,където пътеката тръгва вече по пътя.
Следва 1.30 часа ходене по каменист път за дърводобив,който стига до село Бистрица,на 3 км.от град Дупница.

Снимки